top of page

Het glutenmysterie in granen!

 

Gluten is de naam voor een groep eiwitten die van nature voorkomen in alle granen oftewel “koren”. Denk maar eens aan tarwe, rogge, gerst, mais, rijst, spelt, haver en teff. Maar ook in het meel en de meelproducten die van deze granen worden gemaakt zoals (eier/ontbijt)koek, brood, crackers en pasta. Stiekem zijn er ontzettend veel mensen die gluten niet of nauwelijks verdragen, waardoor zij te kampen krijgen met allerlei vage en onverklaarbare gezondheidsklachten. De stof in gluten (graaneiwitten) die het vaakst problemen veroorzaakt is “gliadine”. Echter niet alle granen bevatten de kleverige gliadine, die de oorzaak is van coeliakie. Rijst en mais zijn granen die wél gluten, maar geen gliadine bevatten. Deze worden daarom dan ook wel goed verdragen.

 

Glutenintolerantie leidt bij deze patiënten tot een verminderde absorptie van voedingsstoffen in de darm. Granen reduceren de absorptie van mineralen, spoorelementen en vit B1. Zij blokkeren ook de verteringsenzymen en maken proteïnen onverteerbaar. Tarwe blokkeert eveneens het pancreas enzym lipase en vertraagt de vetvertering. Onze voorouders gebruikten veel varkensreuzel en oliën bij de bereiding van graangerechten in een verhouding van 1:1. Te weinig vetten met brood en andere tarweproducten (muesli) induceren vaak overgewicht en verstoring van het vetmetabolisme.

 

Oude bakmethodes lieten het fermentatieproces tot een 20-tal uren duren tegenover de tijdbesparende moderne bakmethodes waarbij een mix van chemicaliën en bovendien gist worden gebruikt om de lange fermentatie processen sterk in te korten met als gevolg een daling van voldoende afbraak van de toxische antigenen of alkaloïden, die de opname van nuttige nutriënten belemmeren en de darm constant irriteren (spastisch colon, diarree, ziekte van Crohn, colonkanker.

Bovendien worden bij een natuurlijke lange fermentatie verschillende typen van natuurlijke antibiotica geproduceerd, die schimmels afweren. Zijn beschermen de mucosa tegen irritaties.

 

 

Overgevoeligheid is zelf ook het gevolg van onderliggende pathologieën. 

 

Lekkende darm, verstoorde darmflora, gebrek aan maagzuur, gebrek aan spijsverteringsenzymen, 

galzouten tekort, nutriëntentekorten, watertekort, disbalans tussen orthosympatisch en parasympatisch zenuwstelsel, overbelasting van lever en galstenen, stress, enz. 

 

Ref.: Cool L.C. The power of forgiving. Reader’s Digest, 2004. 

Ref.: Holt-Lunstad J, et al. Annals of Behavioral Medicine, 2008. 

Ref.: Cahill L, et al. B-adrenergic activation and memory for emotional events. Nature, 1994, 271 (2). 

 

Kijk ook eens op www.ziekdoorvoeding.nl

 

bottom of page