top of page

Koemelk

Tekortkomingen van koemelk als voedingsmiddel. 

Koemelk bevat driemaal meer eiwitten, viermaal meer calcium, tweemaal minder koolhydraten en NaCl is driemaal hoger dan moedermelk. Deze hoeveelheden zijn ongeschikt voor de mens op elke leeftijd! 

 

Symptomen bij koemelk gebruik. 

Baby’s gevoed met koemelk tonen volgende symptomen: neigen tot pafferigheid, opgeblazenheid, vetophoping, galstenen in lever, kolieken, gasvorming, huilbaby’s en slaapstoornissen, tonsillitis (amandelontsteking), oorinfecties, ademmoeilijkheden, kwijlen. 

 

Hoe ontstaat koemelkallergie? 

Het eiwit beta-casaïne in koemelk of weipoeder kan een immuunrespons ontketenen, dat een crossreactie induceert met een antigeen dat een allergische reactie veroorzaakt. Een allergiereactie is een reactie van het lichaam om een lichaamsbedreigende toxische stof af te weren. 

Indien het melkproteïne neerslaat in het bindweefsel, is het een natuurlijke reactie van de afweercellen (witte bloedcellen) deze aan te vallen en te verwijderen. 

Het feit dat de afweerreactie bij de omgevende weefselcellen een ontstekingsreactie uitlokt, betekent niet dat het als een auto-immune ziekte moet worden opgevat.

 

Geitenmelk eiwit lijkt veel meer op ons eiwit en wordt vaak beter verdragen en verteerd. Boven alles blijft moedermelk het beste advies!

bottom of page