top of page

Colonhydrotherapie= Dikkedarmspoelingen

 

 

....De praktijk

 

U krijgt een korte intake waarbij we een vragenlijst doornemen. Daarna gaat u eerst naar het toilet om de blaas te legen. De bovenkleding mag u aanhouden en u krijgt een handdoek mee om uw onderlijf mee te bedekken. Daarna neemt u plaats op de behandeltafel. Eerst start ik met een buikmassage en voel ik hoe het met de dikke darm is. Is de buik opgeblazen of zijn er gevoelige plekken, of is de buik helemaal soepel?

 

Vervolgens in zijligging wordt, heel zachtjes, een canule ingebracht en de aanvoer- en afvoerslang aangesloten. Daarna gaat de cliënt op de rug liggen. Het onderlichaam wordt toegedekt met een lekker warme deken en de behandeling kan beginnen.

In onze praktijk wordt gewerkt met verschillende vulmethoden, o.a. de slow-fill methode. Dat betekent dat bij de behandeling rekening wordt gehouden met het zenuwstelsel bij gevoelige mensen. Bij een minder gevoelige darmwand laten we het handwarme water constanter inlopen. Het water wordt heel rustig de darm in gebracht. Hierdoor krijgt het water alle kans om zich goed tussen alle darmplooien te bewegen.  Bij een bepaalde vullingsdruk wordt de darm in alle rust geleegd en wordt de inhoud los gelaten. Via de afvoerslag en het kijkglas verdwijnt de darminhoud in de riolering. Hierdoor kun je zien wat het lichaam verlaat. Dit kan verbazingwekkend veel zijn, maar ook kunnen we bepaalde lever of verteringsproblemen "zien".

Speciale massagetechnieken kunnen het losmaken van de aangekoekte ontlasting, lucht en slijmresten tussen de plooien bevorderen en het uitstromen van de darminhoud ondersteunen. De procedure van inlopen en wegstromen zal een aantal malen worden herhaald. Aan het einde wordt er nog water met probiotica ingebracht om de "schone" darm te voorzien van goede bacterien.

De behandeling duurt ongeveer een uur. Nadat het spoelen is beëindigd wordt de canule verwijderd. In alle rust kan de cliënt rechtop komen, eventueel even blijven zitten en dan naar het toilet om resterend water kwijt te raken.

Van de cliënt wordt alleen gevraagd dat hij of zij zich op de gebeurtenissen concentreert en zich ontspant. Meer is niet nodig. Aandrang die hierbij optreedt zal vanzelf wegtrekken. Tijdens de behandeling is er constant iemand aanwezig en kan de cliënt zijn of haar ondervindingen van moment tot moment bespreken.

 

Hoeveel behandelingen zijn er meestal nodig ?

 

Afhankelijk van de mate van verontreiniging kan men volstaan met 2 tot 6 spoelingen. In sommige gevallen zijn meerdere behandelingen nodig om te komen tot een volledige reiniging van een darm die soms gedurende tientallen jaren, dankzij verkeerde eet-, drink- en leefgewoonten, is aangekoekt en tot ernstige klachten aanleiding heeft gegeven.

 

Wat moet u thuis doen ter voorbereiding ?
De avond voor de darmspoeling dient u geen dierlijke eiwitten te eten. Op de behandeldag zelf wordt gevraagd geen zware maaltijd nuttigen, het liefst havermout met amandelmelk, fruit of soep zonder vlees te eten. 

 

Wat moet u meenemen naar de behandeling ?

Uw zorgpasje, intakeformulieren, warme sokken en twee grote handdoeken.

 

Wat kost een behandeling?

De behandeling duurt 60 minuten en kost  105,- euro per keer.

Bij het vooraf boeken van 3 behandelingen krijgt u korting en betaald u 295,-

De hoogte van vergoeding hangt af van uw aanvullende verzekering.  Deze verschilt per verzekering.

 Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging VBAG/RBCZ. 

 

 

 

 

bottom of page